Piše: jkasalo

Kategorija:

Datum: 23.10.2017.

Sapuni s točkicama odnedavno dostupni i u online trgovini

Udruga slijepih Zagreb otvorila je online trgovinu u okviru projekta “Sapuni s točkicama”. Zasad su u ponudi dvije vrste sapuna, čijom kupnjom možete pružiti potporu drugoj fazi projekta kojemu je cilj zaposliti što više slijepih i slabovidnih osoba.

Projekt “Sapuni s točkicama” počeo se razvijati u Udruzi slijepih Zagreb prije tri godine, kako bi se nezaposlene slijepe i slabovidne članove uključilo na tržište rada, dajući im nova znanja.

Zašto točkice na sapunima?

S obzirom da se pismenost slijepih osoba veže uz Brailleovo pismo, prvi kreirani sapun u okviru projekta, Suvenir sapun – Grad Zagreb je plave boje sa natpisom Zagreb na Brailleovom pismu, u prepoznatljivoj ambalaži na kojoj se nalaze simboli Grada Zagreba poput licitarskog srca, katedrale ili spomenika banu Jelačiću, pojasnio je voditelj projekta i izvršni direktor Udruge Goran Denis Tomašković.

Udruga je nedavno otvorila i online trgovinu, prvu takvu pokrenutu od jedne udruge slijepih u Republici Hrvatskoj. Osim već spomenutog suvenir sapuna, u prodaji su i mozaik sapuni kod kojih su u bijeloj bazi rastopljene kockice raznih boja. Sapuni imaju i ekološku komponentu.

Sirovina je prirodna baza, ulja su neživotinjskog podrijetla, miris je dobiven od eteričnih ulja, boja je dobivena zahvaljujući prirodnom pigmentu iz minerala.

Slijepe i slabovidne osobe jedna su od najteže zapošljivih skupina osoba s invaliditetom u našem društvu. Razlog tomu je loša obrazovna struktura koja nedovoljno vremena i truda ulaže u razvijanje zanimanja za slijepe osobe. Treba se prilagođavati tržištu. Mi smo svjesni toga da zapravo moramo ići sa novim zanimanjima koja slijepi rade u svijetu: zanimanje masera je jedno od zanimanja u kojemu se slijepe osobe mogu vrlo kvalitetno naći, kao i zanimanje fizioterapeuta. Nadamo se da je ovo početak oblikovanja jednog novog radnog mjesta za slijepe i visoko slabovidne osobe u proizvodnji sapuna, ali i druge kozmetike, istaknuo je Tomašković.

Od početka ove godine u okviru projekta zaposleno je dvoje članova Udruge, a još ih četvero čeka svoje radno mjesto u proizvodnji sapuna. Osim online trgovine u planu je prodaja sapuna u suvenirnicama i atraktivnim trgovinama u našem gradu, ali i izvan njega. Cijena Suvenir sapuna – Grad Zagreb je 49kn, Mozaik sapuna 45kn.

 

Izvor: http://radio.hrt.hr

Podijeli objavu:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Pogledajte i druge objave